Wijdekerk

Stichting Wijdekerk

Het is voor LHBTI’ers (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of mensen met een intersekse conditie) vaak moeilijk een kerk te vinden waar ze zichzelf mogen zijn en zich thuis kunnen voelen.

Het is nog steeds niet iets waar een LHBTI’er naar vraagt bij het aanmelden bij een kerk, terwijl bijvoorbeeld een transgender toch graag van te voren zou willen weten of transgenders echt welkom zijn, slechts getolereerd worden of dat men liever niet heeft dat transgenders de dienst bijwonen. Om het gemakkelijker te maken een kerk te vinden waar men geaccepteerd wordt heeft Stichting Wijdekerk een kaart op haar site staan waarop de aangemelde kerken vermelden wat hun beleid is. De kerken geven op die kaart aan of LHBT’ers welkom zijn, of ze mee mogen doen met het avondmaal, een functie in de kerk mogen vervullen, in de kerk mogen trouwen enz. Het logo van Stichting Wijdekerk is gebaseerd op de regenboogvlag, sinds eind jaren zeventig het symbool van de homobeweging.

Onze gemeente is aangesloten bij "Wijdekerk". Het logo staat nu op onze website links boven naast de foto's. Een link naar de website van "Wijdekerk" staat onder het menupunt Links onderaan het Sidemenu

Coming-Out Dag

Dit jaar hees ook de Protestantse Gemeente Nieuwland de regenboogvlag op Coming-Out Dag, uit solidariteit met de LHBTI-gemeenschap en als steuntje in de rug van iedereen die worstelt met zijn geaardheid.  In de Hoeksche Waard werd behalve door kerken, instellingen en particulieren ook gevlagd door de Gemeente Hoeksche Waard. Dit jaar viel Coming-Out dag, 11 oktober, op een zondag. De burgerlijke gemeenten volgden het vlaggenprotocol en vlagden op de maandag. De Protestantse Gemeente Nieuwland gaf de voorkeur aan de zaterdag omdat er dan iets meer te doen is in de buurt van het kerkplein. Een paar bestuursleden van de Oranjevereniging waren behulpzaam bij het plaatsen van hun vlaggenstok en het hijsen van de vlag en even later wapperde de kleurrijke vlag fier in de wind.